Klachten die behandeld worden met osteopathie
Een osteopathiebehandeling kan uitkomst bieden bij veel verschillende soorten klachten. Osteopathie wordt bij het Centrum Integrale Geneeskunde Amsterdam onder ander ingezet voor:
|
|
Heeft u last van een van de bovenstaande klachten of van andere klachten waar de reguliere gezondheidszorg u niet bij kan helpen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 638 127.
Lees hieronder meer over klachten en aandoeningen waarbij osteopathie ingezet kan worden.
Rugklachten zijn zeer vervelend, omdat de oorzaak van rugklachten vaak erg lastig is vast te stellen. Onze osteopaat is opgeleid om te achterhalen waar uw rugklachten vandaan komen. Hij zal het bekken, SI-gewricht, de wervels en buikorganen onderzoeken op beweeglijkheid. Vervolgens zal hij een behandelplan opstellen om uw rugklachten te verminderen of helemaal te verhelpen.
De oorzaken van rugklachten kunnen heel gevarieerd zijn. De osteopaat onderzoekt de verbindingen met het bekken, de buik- en borstorganen, de wervels, het middenrif en een hele rij van spierkettingen die van de voet via de benen en bekken en verder aan de voor- of achterkant van ons lichaam naar schouders of nek verlopen. Stel je zo een ketting voor als een dichtmazig maar uiterst elastisch spinnenweb, omgeven en gevuld met weefselvocht die vrij kan circuleren. Een deel van dit web staat onder spanning: het staat strak, hindert de vrije beweging van weefselvocht. Dit kan een invloed hebben over de hele lengte van de bewegingsketen. Mogelijk dat u dit voelt als pijn maar misschien ook als moeheid, zwaarte of onzekerheid in uw bewegingen.
Afhankelijk van waar in de keten de knel zit werkt de osteopaat op verschillende manieren. In het zachte spierweefsel werkt de behandelaar meestal diep om verkleefde vliezen weer bewegelijk te maken. Of de osteopaat duikt met de vingers de buik in en laat daar de spanning zachtjes smelten. Wervels worden met lichte druk behandeld, het middenrif mobiliseert de osteopaat met hulp van uw eigen ademhaling.
Osteopathie kan uitkomst bieden bij het voorkomen en behandelen van sportblessures. De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam, en niet alleen de plaats waar de klacht zich bevindt. Hij kan hierdoor de oorzaak van de blessure beter achterhalen. Osteopathie kan een belangrijke aanvulling zijn op de behandeling van een fysiotherapeut of manueel therapeut.
Misschien zou je kunnen zeggen dat hoe harder je traint hoe eerder een verkleving of verspanning van het bindweefsel kan ontstaan. De overdracht van informatie tussen de sensoren in het bindweefsel en de hersenen verloopt dan minder precies. Een sporter zakt bijvoorbeeld plots door zijn knie omdat de hersenen even niet weten in welke hoek de knie staat. Dit heeft niets te maken met zwakke of onopgewarmde spieren maar met vasthouden van spanning in de vliezen om de spieren heen, de myofascia.
Soms zit de spanning dichtbij het gewricht maar soms ook verder weg. Het is mogelijk dat de osteopaat bij een klacht in de knie bij het bekken of in de voet behandelt. Vaak kan de behandelaar bij dit soort klachten helpen met behandeling van het diepe bindweefsel. De behandeling kan intensief aanvoelen of pijnlijk zijn. De meeste mensen ervaren het als een goede pijn, alsof er iets loskomt wat al lang heeft vastgezeten. Na de behandeling heb je meestal direct een gevoel van lucht en meer vrijheid en zekerheid in je beweging.
Een whiplashsyndroom en andere posttraumatische klachten ontstaan vaak vanuit problemen die zich in het hele lichaam bevinden. Het holistische karakter van de osteopathie is daarom zeer geschikt voor de behandeling van dit soort klachten.
Spanning die we bij een whiplash of ander trauma opgelopen hebben houden we vast in ons lichaam. Het wordt soms ‘weefselgeheugen’ genoemd. Dit is een totaal onbewust proces maar leidt tot bewegingsbeperking, hoofdpijn of kaakspanning. Vervelend is dat we de spanning jarenlang blijven vasthouden. Evengoed is het mogelijk dat de spanning pas na jaren evident wordt en er dan pas klachten verschijnen.
Met comfortabele positioneringen en behandeling van schedel en hersenvliezen kan de osteopaat helpen de vrije bewegelijkheid en pijnvrijheid terug te winnen. Ook in de structuren van de hals zoals tongbeentje of strottenhoofd, luchtpijp en slokdarm kan spanning zich vastzetten. Misschien grijp je bij angst of spanning naar je keel of heb je vaak een kikker in je keel of een hese stem. Dit zijn vaak de aanwijzers voor spanning in dit gebied.
In de gebieden van nek en wervelkolom werkt de osteopaat met diepe bindweefselbehandelingen die de fysieke en soms ook de psychische spanningspatronen oplossen. Elders in het lichaam helpt osteopathie met een warme zachte maar stevige aanraking om in contact te komen met de vastgezette spanning. Soms zijn meerdere behandelingen ter voorbereiding nodig om dieper gelegen pijn te kunnen bereiken.
Hoofpijnklachten zoals migraine, spanningshoofdpijn en voorhoofdsholteontsteking zijn zeer goed te behandelen door middel van osteopathie. Hoofdpijn behoort zelfs tot de top vijf van meest behandelde klachten met osteopathie.
De oorzaken van hoofdpijn zitten vaak in spanning van schoudergordel, nek en hals. Ontsteking van aangezichts- en voorhoofdsholten, spanning in de kaken en zelfs in de hersenvliezen en hun doorbloedingssysteem zijn eveneens bron van hoofdpijn of migraine. Maar ook problemen in de buik kunnen hoofdpijn geven.
Het botweefsel vormt doorgangen voor zenuwen die aan de onderkant de schedel verlaten. Hun bestemming: aangezicht, hals, nek en armen en vele organen in buik en borst. Voor de vochtafvoer van het slijmvlies van de ogen en in de aangezichts- en voorhoofdsholten zitten er goten of kleine kanalen in de schedel.
Ook al ervaren we het hoofd als hard, zijn botschil is verbazingwekkend elastisch en kan daarom goed met osteopathie worden behandeld. Door druk op de buitenkant te zetten kan de osteopaat de vliezen die aan de binnenkant aangehecht zijn met hun bloedvaten behandelen en de kanaaltjes voor de zenuwen zachtjes bevrijden.
Aan de achterkant van ons lichaam kan spierspanning in een spierketen verlopen vanaf de voetzool tot aan de wenkbrauwen. In dat geval werkt de osteopaat aan de spieren van de hoofdhuid en misschien ook een ander deel van de spierketen zoals in de nek, rug of zelfs in de kuiten.
Er zijn twee vormen van incontinentie, namelijk stressincontinentie en aandrangincontinentie. Beide vormen van incontinentie worden meestal veroorzaakt door verminderde controle over bekkenbodemspieren. Een osteopaat is goed in staat deze problemen te lokaliseren en verhelpen.
Urine incontinentie komt meestal voor bij vrouwen na een zwangerschap of bij mannen met prostaatproblemen, meestal na een operatie. Maar de bekkenbodem kan ook bij andere bekkenklachten worden betrokken, zoals een val op het stuitje. Ook door spanning bij voorbeeld in de beenspieren kan het bekken met zijn bekkenbodem uit balans worden getrokken. Van beneden ontvangt het bekken de krachten van het voetcontact met de grond, van boven het gewicht en bewegingen van het bovenlichaam inclusieve darmen, armen en hoofd.
In elk geval kijkt de osteopaat naar het hele lichaam en de betrokken spanningslijnen. Deze kunnen lopen via spieren, organen en zenuwen die zich allemaal manueel laten behandelen. Het herstellen van het evenwicht van spanningen in het bekken verhelpt vaak de incontinentieklachten.
Een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie zijn erg vervelende klachten die tot veel ongemak leiden. Een osteopathische behandeling kan uitkomst bieden bij verschillende maag- en darmklachten. Tevens zijn veel onderzoekers het erover eens dat osteopathie effectief is bij het prikkelbare darm syndroom.
Het is misschien moeilijk voor te stellen dat darmen zich met de handen laten behandelen. Maar net zoals alle andere structuren in ons lichaam, zoals spieren, botten, hersenen, vaten en zenuwen, zijn ook darmen verpakt in ultra-dunne vliezen. Als spiervliezen gespannen zijn voelen we knopen in de spieren. En net zoals bij de spieren kunnen ook bij de darmen de vliezen iets te krap komen zitten. We hebben dan zoiets als knopen in de darmen die de osteopaat op eenzelfde manier kan behandelen.
Ook andere relaties met de buikorganen worden bij osteopathie in het onderzoek betrokken. Een belangrijke zenuw voor de buikorganen verlaat de hersenen aan de onderkant van de schedel en loopt door de romp naar de buik. Dus kijkt de osteopaat naar spanningen in nek, hals en borst die deze zenuw in zijn verloop kunnen belasten. Andere gebieden die een relatie hebben met het buikvlies zijn de wervelkolom, het middenrif en de diep in de buik gelegen loopspieren
KANS staat voor klachten aan arm, nek en schouders. De klachten kunnen betrekkelijk hardnekkig zijn. Bepaalde bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk of uiterst pijnlijk. Vaak keren klachten na therapie weer terug en lijkt er geen hoop op heling te zijn. Met behandelingen van het diepe bindweefsel kan de osteopaat hier vaak ingrijpende verandering in brengen.
De naam KANS dekt de lading in de meeste gevallen. De spanningspijn is voelbaar op een lijn van de vingers of pols tot in de nek. Het meest gevoelig is het gebied van overgang van pees naar bot dat bij druk met een messcherpe pijn reageert. Het bindweefsel heeft zijn veerkracht of vermogen om belasting op te nemen en weer af te laten stromen verloren. Het is alsof het weefsel droog gelopen is, elke beweging scheurt en maakt het erger.
70% van het bindweefsel bestaat uit vocht. Bij overbelasting van het weefsel wordt de vocht onvoldoende ingebouwd. Het is als een spons die zo slap is dat hij het vocht niet meer kan vasthouden. Met de osteopathiebehandeling helpt de osteopaat het bindweefsel te rehydreren; het kan dan zijn vocht weer beter vasthouden. Het effect is meteen na de behandeling te voelen als vrijheid en lucht in de beweging.
Operaties van de organen laten littekens achter die hun vrije bewegelijkheid kunnen beperken. Soms is dit erg pijnlijk, snijdend als een mes, soms krijgt men rugpijn, een rommelende buik of moeilijke ontlasting.
In veel gevallen kunnen deze klachten door osteopathische behandeling worden verlicht of verholpen. Vergelijk het oorspronkelijke bindweefsel met een 3D-spinnenweb. Een litteken wat zich na een ingreep vormt gedraagt zich in dit net als een klomp bouwkit met een heel lage elasticiteit. Ook al blijft die minder elastisch, toch kan dit gebied als geheel weer bewegelijk worden gemaakt als deel van het omgevende elastische net.
Menstruatieklachten kunnen goed worden behandeld door een osteopaat. De klachten worden meestal veroorzaakt door hormonale schommelingen. Door het hormonale systeem te behandelen of de baarmoeder te mobiliseren, kunnen de klachten sterk verminderen of verdwijnen.
Het uitbalanceren van het bekken en de bekkenbodem heeft grote invloed op de organen die zich daarin bevinden, zoals de ovaria die met hun hormoonproductie de cyclus regelen. Daarvoor ligt de blaas tegen het schaambeen aan en erachter het rectum dat in het kommetje van het heiligbeen ligt. Ook andere verbindingen bestaan, bij voorbeeld tussen rechter ovarium en de blinde darm met een ligamentje. Deze structuren laten zich via contact door de buik of het bekken benaderen en behandelen.
Moeite om activiteiten op te starten of vol te houden vanwege onvoldoende energie samen met een verlangen naar slaap noemt men vermoeidheid. Dit kan vele oorzaken hebben. Vermoeidheid die door activiteit erger wordt en bij rust afneemt wijst naar een lichamelijke storing. Constante vermoeidheid, ook in rust, kan een psychische component hebben. Bestaat de vermoeidheid al langer dan 6 maanden en zijn er na medisch onderzoek geen oorzaken gevonden wordt dit het chronische vermoeidheidssyndroom CVS genoemd.
Vermoeidheid is meestal in het lichaam of delen ervan te voelen. Vaak is de schoudergordel gespannen, de rug of billen en benen. Misschien kun je het voelen in je ademhaling of in je buik.
Bij vermoeidheidsklachten kijkt de osteopaat naar de bewegelijkheid van het buikvlies en de organen, het middenrif en naar spanning in de zachte delen van het bewegingsapparaat. De behandelingen zijn meestal zacht en gericht op de bevordering van het weefselherstel.
Staat uw klacht niet in bovenstaand overzicht? Dan is het toch raadzaam om contact met ons op te nemen. Doordat we bij het Centrum Integrale Geneeskunde Amsterdam veel verschillende behandelmethoden aanbieden, hebben wij altijd een passende behandeling voor uw klacht.