Al meer dan 30 jaar een vertrouwde naam
Unieke multidisciplinaire samenwerking
Stap voor stap op zoek naar een oplossing

Antibiotica en de kans op eczeem en hooikoorts

Vandaag worden tijdens het European Respiratory Society congres in Londen de resultaten gepresenteerd van een onderzoek aan de Universiteit van Utrecht naar de invloed van het gebruik van antibiotica bij kinderen op de kans voor het ontwikkelen van eczeem en hooikoorts.

De onderzoekers in Utrecht hebben daartoe de gegevens van bijna 400.000 patiënten vergeleken die in 22 verschillende studies werden bijgehouden van 1966 tot 2015. Bij de analyse bleek dat kinderen die gedurende de eerste 2 jaar van hun leven één of meermalen met antibiotica zijn behandeld tot 41% meer kans hadden op eczeem en tot 56% meer kans hadden op de ontwikkeling van hooikoorts.

Darmflora en immuunsysteem

De onderzoekers, onder leiding van dr. Fariba Ahmadizar, stellen tevens dat de kans op deze aandoeningen toeneemt naarmate er vaker antibiotica zijn gebruikt. Het vermoeden is dat dit negatieve effect van antibioticakuren te maken heeft met een verstoring van de darmflora, waardoor het immuunsysteem zich op een onevenwichtige manier ontwikkelt.

Deze bevindingen sluiten aan bij de resultaten van de PANDA (Probiotics And Allergy, 2009) studie die in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis werd uitgevoerd. Daar bleek al dat bij kinderen met een verhoogd allergie risico in de familie de kans op het ontwikkelen van eczeem met 58% afnam als gedurende het eerste levensjaar een speciaal voor baby’s ontwikkeld probioticum dagelijks gegeven werd om de opbouw van de darmflora te ondersteunen.

Paracetamol

In eerdere onderzoeken was al een verband gebleken tussen een verhoogde kans op astma en het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en/of tijdens het eerste levensjaar.
Het beeld dat uit deze onderzoeken naar voren komt is dat de enorme stijging van het aantal kinderen met astma, eczeem en allergieën voor een deel te maken heeft met medicijnen die aan het kind worden gegeven, of al in de zwangerschap zijn gebruikt.
Wij denken daarom dat wij nog veel terughoudender zullen moeten zijn met het gebruik van medicijnen bij kinderen en in de zwangerschap, zelfs als deze algemeen als “onschuldig” worden gezien, zoals paracetamol. Paracetamol gebruik tijdens de zwangerschap wordt overigens ook in verband gebracht met andere problemen bij kinderen, zoals ADD en ADHD.

Alternatieve aanpak

Het kan echter ook anders: veel klachten waarvoor deze medicijnen worden voorgeschreven kunnen vaak uitstekend op een natuurlijke manier worden behandeld, met verandering in de voeding, gebruik van probiotica, suppletie van bepaalde voedingsstoffen en natuurlijke behandelmethoden, zoals acupunctuurhomeopathie en osteopathie. Op deze wijze kan met een meer natuurlijke en preventieve manier van gezondheidszorg een bijdrage geleverd worden aan het verminderen van de enorme aantallen kinderen met één of meer van deze aandoeningen.

Geplaatst in Geen categorie, Gezondheid

Over ons

Het CIG is een behandelcentrum in Amsterdam dat al sinds 1987 gespecialiseerd is in diverse complementaire en alternatieve geneeswijzen. Wij gaan uit van een holistisch mensbeeld en betrekken in onze behandelmethoden alle aspecten van de gezondheid.

Contactgegevens

CIG Amsterdam
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

Telefoon: 020 – 63 81 279
E-mailadres: info@cig-amsterdam.nl

© 2024 Alle rechten voorbehouden Powered by iClicks